Embriyo Donasyonu

Tüp bebek tedavisinde başarılı bir sonuç elde etmek için hem yumurta hem de sperm hücresinin varlığı gereklidir. Herhangi bir sebebe bağlı yumurta ve sperm hücrelerinin her ikisi birden olmadığı durumlarda embriyo donasyonu tedavisi uygulanmaktadır. Embriyo donasyonu işlemi evli çiftlere uygulanabildiği gibi bekar bayanlara da uygulanabilmektedir.

Tedavide anne adayının fiziksel özelliklerine uygun donör belirlenerek yumurta bağışı alınır. Erkek içinse istenilen fiziksel özelliklere uygun banka spermi tercih edilir.

Hastalar aynı zamanda bu tedaviyle beraber PGT ile cinsiyet seçimi isteyerek önceden bebeklerinin cinsiyetlerini belirleyebilmektedirler. Embriyo donasyonu, yumurta donasyonu ve sperm donasyonu tedavilerinin birleşimi şeklinde düşünülebilir.

Embriyo donasyonu ile yapılan tüp bebek uygulamalarında gebelik başarısı genel olarak % 70-80 dir. Tedavi sonrasında ki gebelik süreci normal gebelik süreci ile aynıdır. Gebeliğin düşükle sonuçlanma olasılığı normal gebelikler ile aynı sıklıktadır.

 

Embriyo Donasyonu Tedavisinde Anne Adayının Hazırlanması

Embriyo donasyonu tedavisine başlamadan önce anne adayında gerekli tüm rutin testler istenir. Sonuçlar temizse ön tedaviye geçilir. Ön tedavide, anne adayına embriyo transferi öncesi rahim hazırlığı için ilaç kullandırılır. Bu süreç yaklaşık 12-18 günlük bir zaman alır. Hasta bu süreyi doktorunun önerdiği ilaçları kullanarak kendi yaşadığı ülkede geçirir. Gerekli ön tedavinin tamamlanmasının ardından hastanın yolculuğu planlanarak Kıbrıs’a gelişine yardımcı olunur. Kıbrıs’ta işlem 2-3 gün sürmektedir.

Anne Adayından İstenilen Testler:
1. FSH, LH, E2 ve PRL (Adet kanamasının 2. veya 3. günü yapılacak)
2. TSH, T3, T4 testleri
3. Tam Kan Sayımı
4. Açlık Kan Şekeri
5. Üre, SGOT, SGPT
6. PTZ, INR, APTT
7. Folik Asit, Vit-B12 ve Vit-D
8. Kan Grubu Analizi
9. HbsAg, Anti-HBc total, Anti-HCV, HIV, VDRL
10. Pelvik Ultrason Raporu, (USG veya HSG)

Anne Adayından İstenilen Bilgiler:
1. En son adet tarihi (ilk günü)
2. Fiziksel özelliklerinize göre donör belirlenmesi için resim,
3. Tedavi döneminizin kararı

Baba Adayından İstenilen Testler:
1. Önceden Geçirilmiş ise TESE veya Mikro-TESE Raporu
2. Kan Grubu Analizi
3. FSH, LH  hormon analizleri
4. Tedavi için uygun banka sperminin seçimi için babaya ait resim istenmektedir.

Kıbrıs’taki Tedavi Süreci

Ön tedavinin tamamlanması ile hastaya kendi için hazırlanan embriyo transferi yapılarak tedavisi tamamlanır. Bu işlem için Kıbrıs’ta sadece 2-3 gün geçirmek yeterlidir. İşlem oldukça basit, kolay ve başarılıdır.

Tedaviden Sonraki Süreç

Embriyo donasyonu işleminde yapılan embriyo transfer işlemi sonrası 12 gün beklenerek Bhcg hormon analizi yapılması istenir. Bu 12 günlük bekleyiş sürecinde cinsel ilişki ve ağır işlerle uğraşmak yasaklanır. Yapılan test soncu pozitifi ise kullanılan ilaçlara devam edilerek gebelik takibine başlanır. Eğer gebelik sonucu negatif ise kullanılan ilaçlar bırakılır ve adet döngüsünün başlaması beklenir.

Emriyo Donasyonu Tedavisinde Vitrifikasyon (Embriyo dondurma)

Kalan embriyoları dondurma kararı, tedaviniz için oldukça önemli bir adımdır. Embriyo donasyonu tedavisi sonrası arda kalan iyi kalitedeki embriyolar olası tedavi başarısızlığı veya doğacak bebeğinize ileride öz kardeş isteği olması halinde kullanılmak üzere vitrifikasyon tekniği ile dondurulabilmektedir.  Embriyo dondurma sayesinde ileride doğacak bebeğinize öz kardeş yapma imkanınız olmaktadır. Ayrıca gebeliğin gerçekleşmediği veya düşükle sonuçlandığı durumlarda donmuş embriyo kullanımı sayesinde fiyat avantajı sağlamış olacaktır. Dondurma işlemi için tedavi masrafına ek bir ücret talep edilmektedir.