Yumurta Dondurma

Yumurta dondurmaYumurta dondurma konusunu merak ediyorsanız ve araştırmaya başladıysanız yumurta dondurma hakkında tüm detayları sizin için hazırladık.

Hamilelikle ilgili kafa karışıklığınız olabilir, şimdiki planlarınız hamile kalmanıza engel teşkil ediyor olabilir. Ancak hamilelik fikrini tamamen kafanızdan atmak istemiyorsanız ve şu an sahip olduğunuz sağlıklı yumurtalıkları hamile kalırken kullanabilmek istiyorsanız yumurta dondurma işlemi ile sağlıklı yumurtalıklarını şimdi dondurup önümüzdeki yıllarda çözdürerek kullanma şansına sahipsiniz.

Yumurtalıklarınız, gençken daha sağlıklı ve kalitelidir. Bu yüzden işlem için en uygun zaman 20’li yaşların başları. Ancak 30’lu yaşlarda da yumurta dondurma işlemi gerçekleştirilebilir. Gerekli testler yapıldıktan sonra yumurta dondurma için uygun olup olmadığınız doktorunuz tarafından size iletilecektir.

 

Hangi Hastalar için Uygulanabilir ?

  • Kemoterapi veya pelvis bölgesine radyoterapi almak zorunda olan hastalar,
  • Geç yaşta evlenebilecek veya çocuk sahibi olma yaşını geciktirmek isteyenler,
  • Ailesinde erken menopoz öyküsü olan ve ileride çocuk sahibi olmak isteyen kadınla
  • Kısaca yumurta dondurma; hemen hamile kalacak bir konumda olmayan veya doğurganlık, kanser tedavisi gibi tıbbi nedenlerle risk altında olan kadınlar için doğurganlık olasılığını korumanın bir yolu olarak görülebilir.

 

Neden Tercih Edilir?

  • Genetik olarak yumurta yetmezliği yaşanıyorsa
  • Erken menopoz riski taşınıyorsa
  • Bir kanser teşhisi konulduysa ve bu teşhise bağlı olarak kemoterapiye başlanacaksa

 

Bekarlarda Yumurta Dondurma

Bekarlarda yumurta dondurma işlemi Kıbrıs’ta yer alan tüp bebek merkezimizde ivedilikle gerçekleştirilmektedir.

Doğurganlığınızın kilit kriteri kronolojik yaşınız değil, yumurtalarınızın yaşıdır. Bu ne anlama geliyor? 20 yaşındaki yumurtalıklarınızla 30 yaşındaki yumurtalıklarınızın kalitesi eşit değildir.

Bir kadın yaşamı boyunca taşıyacağı tüm yumurtalarla birlikte doğar ve yaşı ilerledikçe bu yumurtaları kaybeder. 40 yaşına geldiğinde çok az yumurtası kalmış olur. 35-40’lı yaşlardaki kadınların çoğunluğunun doğurganlık sorunları vardır.

Bekar olduğunuz zamanlarda hamilelik hayalinizi ertelemek zorunda kalıyor olabilirsiniz, bekarken yumurta dondurabilirsiniz. Bekar olmanız hamilelikte de yumurta dondurmada da bir etken değildir.

 

Yumurta Dondurma Ön Tedavisi ve Takibi

Gerekli testler ve muayeneden sonra hastanın yaşına ve yumurta rezervine göre bir hazırlık protokolü belirlenerek kendi belirleyeceği doktoru tarafından veya bizim önereceğimiz bir doktor tarafından kendi ülkesinde ön tedaviye başlatılır. Ön tedaviye, hastanın adet kanamasının 2. veya 3. gününde başlanır ve tedavi yaklaşık 10-15 günlük bir süreç alır. Bu işlemde amaç hastanın normal adet döngüsünde birkaç tane olgunlaşan yumurta hücrelerini ilaç yardımıyla uyararak – çoğaltarak fazla sayıda yumurta hücresi elde etmek ve ileride gebelik şansını en üst seviyede tutmaktır.

Hastadan İşlemlere Başlamadan İstenilen Testler:
1. FSH, LH, E2, PRL ve AMH (Adet kanamasının 2. veya 3. günü yapılacak)
2. TSH, T3, T4 testleri
3. Tam Kan Sayımı
4. Açlık Kan Şekeri
5. Üre, SGOT, SGPT
6. PTZ, INR, APTT
7. Vit B12 ve Vit D
8. Kan Grubu Analizi
9. HbsAg, Anti-HBc total, Anti-HCV, HIV, VDRL
10. Pelvik Ultrason Raporu

Hastadan İstenilen Bilgiler:
1. En son adet tarihi (ilk günü)
2.Tedavi döneminizin kararı

Kıbrıs’ta Yumurta Dondurma İşlemi

Hastanın kendi ülkesinde uyguladığı ön tedavinin tamamlanması ile 1-2 günlük Kıbrıs seyahati işlem için yeterli olmaktadır. İşlem sırasıyla anestezi altında yumurta toplama işlemi (OPU), elde edilen yumurta hücrelerinin yıkanıp temizlenmesi ve kaliteli yumurta hücrelerinin ileride kullanılmak üzere paketler haline getirilmesi şeklindedir.

Konu hakkında kafanızda hala gideremediğiniz soru işaretleri varsa bizimle iletişim kurmaktan çekinmeyin!

 

Dondurulan Yumurtaları Çözme ve Tüp Bebek İşlemi

Hastamız gebeliğe hazır olduğu zaman yine bazı testlerden geçirilerek gebeliğe uygunluğuna bakılır. Gebeliğine engel bir sorun yoksa, hamile kalmayı düşündüğü zamanki adet döngüsünün 2. veya 3. gününde ön tedavisine başlanır. Ön tedavi sürecinde, rahim gebelik için östrojen preparatları kullanılarak uyarılır. Bu sayede rahim gebeliği taşıyabilecek kalınlığa ulaşır.

 

Ön tedavinin tamamlanması ile hasta eşi ile birlikte Kıbrıs’a yolculuk yapar. Baba adayında sperm örneği alınır. Daha sonra önceden dondurularak saklanan yumurta hücreleri çözülür. Yumurta ve sperm hücreleri mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemiyle bir araya getirilerek döllendirilir. Döllenen yumurtalar gelişim sürecinin kalitesine göre 3. veya 5. günde embriyo transferine alınarak hastanın hazır olan rahmine nakledilir ve tedavi tamamlanır.

Yumurta çözme ve tüp bebek işlemi için Kıbrıs’ta 1 hafta kalmak yeterlidir.

 

Yumurta Dondurma İşlemi Ücreti

Yumurta dondurma işlemi sırasında anestezi, yıllık depolama ücreti, ilaçlar, yumurta toplama işlemi gibi birçok prosedür uygulanır ve bu prosedürlerin maliyeti göz önünde bulundurularak yumurta dondurma işlemi ücreti belirlenir. İşlemi ücreti hakkında detaylı bilgi edinmek için bize ulaşın.

 

Yumurtalar Ne Kadar Süreyle Dondurulabilir?

Yumurtalarınızı süresiz olarak dondurabilirsiniz. Bu işlem ile gelecekte biyolojik olarak çocuk sahibi olmak için en iyi şansı yakalarsınız ancak bu yine de bir bebek sahibi olacağınızı garanti etmez.

 

İşleminin Avantajı ve Dezavantajı

Yaşla birlikte gebelik oranının düşmesinin en önemli sebeplerinden biri yaş ile birlikte yumurta kalitesindeki azalmadır. Yumurta dondurma işleminin genç yaşlarda yapılmasından dolayı kadının yaşı ilerlese bile hücrenin yaşı genç kalmaktadır. Dondurularak saklanan yumurta hücrelerinin çözülerek ileride yapılacak tüp bebek uygulamasında kullanılması ile yüksek gebelik şansı elde edilecektir.

Dezavantajı Kadının üreme fonksiyonunun kaybolduğu menopoz sonrası dönemde geç yaşta anne olmanın etik sorumluluğudur.